lördag 4 oktober 2008

Vänstern

Vänsterpartiet har nyligen presenterat deras satsning på småföretagare, även om jag inte delar deras åsikter så tycker att frågan är viktig. Småföretagen behövs, dom anställer många människor och är en viktig del av sverige. Jag har ägnat kvällen åt att läsa på lite hur vänsterbloggarna ser på saken, och för dom är detta ett svek av monumentala mått av vänsterpartiet. Det är alltid intressant att ta del av vänsterns ideal och värderingar men vem skall betala allt det fina i deras värld. Företagande är ju väldigt fult, utan vi skall alla sitta som gökungar och bli försörjda av staten. Vi har ju alla sett hur det har gått med dom planekonomiska experiment som har företagits. Men för dom vänsterromantiker som fortfarande inte har gett upp har vi ju fåtal "paradis" kvar på jorden. Nordkorea måste ju locka dessa männsikor som julafton för ett barn. Flytta gärna dit, jag kommer inte att sakna er!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle tro att du inte skulle sakna oss för då kan moderaterna med sin katastrofkapitalismen få härja fritt.

Tycker du att nyliberalismen har tillfört något gott till den här världen? Har du läst "Chockdoktrinen" med Naomi Klein?

Mattias sa...

Så småföretagande är inte något som är positivt i dina ögon. Var skall välståndet skapas? Jag är inte för någon vilda västern kapitalism där alla tar vad dom får. Men någonstans måste allt betalas. Jag arbetar själv inom offentligt verksamhet och jag gör det inte ideelt!

Mattias sa...

Jag delar inte Naomi Kleins åsikter

Anonym sa...

Orättvisan är ett faktum om människor som inte kan arbeta av olika anledningar ändå tvingas betala mer skatt än de människor som jobbar.

I stället för att fråga sig om vi har tillräckligt mycket välstånd i det här samhället , frågar jag hur solidariteten ser ut. Det är solidariteten som är viktig, inte hur mycket pengar man kan ha i sin egen börs. Ja, för mig är ordet solidaritet viktigare än orden att tjäna så mycket pengar som möjligt för egen del. När jag skriver det här på din blogg, och läser dina åsikter och ser hur stor klyfta det är mellan åsikterna, förstärks jag i min egen uppfattning.

Naomi Kleins åsikter är viktiga för mig, det är bara ytterligare en skiljepunkt i åsikterna. Det är bra att det finns olika åsikter, annars blir man ju rädd. Tänk dig om vi hade bara ett enda stort parti som fick härja bäst det ville.

Anonym sa...

På sätt och vis har vi tyvärr det så redan i dag, det är svårt att egentligen hitta skiljepunker mellan sossarna och moderaterna. Kanske kan moderater och socialdemokraterna slå ihop sig...

Mattias sa...

Man kan visa solidaritet till andra människor på många olika sätt. Själv har jag valt ett lågavlönat yrke i den offentliga sektorn för att jag gillar att arbeta med och hjälpa mina medmänniskor. Men jag ser ingen motsättning att andra som vill och kan driva företag tjänar pengar på detta. Välståndet skapas trots allt av att männsikor har ett arbete och kan försörja sig och betala skatt till våra gemensamma åtaganden som skola, vård m.m

Anonym sa...

Det hedrar dig faktiskt att du valt ett lågavlönat yrke inom offentlig sektor av solidariska skäl, att du vill hjälpa människor, tycker jag.

Det skulle hedra dig ett snäppet värre också om du dessutom jobbar inom ett kvinnodominerande yrke, i mina feministiska ögon sett.

Jag kan rekommendera dig att läsa Aftonbladets ledare i dag av Helle Klein. Hon behandlar just det vi pratar om, kapitalismen och solidariteten.

Helle Klein skriver att det är girigheten som är själva kapitalismens kärna. Om människor som driver företag där de tjänar pengar på detta för egen del, bidrar till att fattiga människor får det sämre, eftersom att de inte har råd att köpa sig vård, köpa sig en bra skola tycker du då fortfarande att det är en solidarisk handling?

Mattias sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mattias sa...

Jag är sjuksköterska, så mitt yrkesval faller inte direkt inom dom traditionella könsrollerna.

Mattias sa...

Girighet är inte en egenskap jag värdesätter hos människor och jag håller med om att världen vore mycket bättre utan girighet. Men drivkraften för dom flesta som startar ett eget företag är nog inte girighet utan en vilja att skapa något och kunna försörja sig och sin familj. Vem skall betala välfärden annars?

Anonym sa...

Också människor som inte har ett jobb betalar skatt i det här landet. Och till och med så betalar vi med den regering vi (utan jobb, eller sjukskrivna) har i dag, mer skatt än människor som har ett jobb. Det är en politik som slår väldigt hårt mot redan utsatta människor. Så vad jag vill säga är att alla människor är faktiskt med och bidrar sitt lilla strå till stacken. Så ser ju verkligheten ut, man kanske ska börja med att se den.